2022年4月9日土曜日

2022年3月7日~ 30日 個展準備 - 焼成 / Preparation for My Exhibition - Firings, 7th ~ 30th of March, 2022

目次 / Contents
1) 残り1ヶ月 / 1 Month Left
2) "「昼の月」で眠るレモン" 
    "Lemons sleeping on 'The Moon of the Day' "



1) 残り1ヶ月 / 1 Month Left
個展を1ヶ月後に控え、焼成回数に限りが見えてきました。

今までよりも、一層どのシリーズを作ってゆくか、どれを先に焼くかの選択を迫られます。


With my exhibition coming up in one month, I can see the number of firings is limited.

I would be forced to choose which series to make and which to fire first, more than ever before.
素焼 / Biscuit Firing
素焼開始
窯 - No.2
'B-1' 設定 : 1040°C
下絵の具を施したリングを初めて重ねて素焼をしました。
3月7日

Start Biscuit Firing
Kiln - No.2
'B-1' setting : 1040°C
For the first time, I layered rings with slip for biscuit firing.
7th of March
⬇︎
素焼終了
3月9日

Finished Biscuit Firing
9th of March



本焼 / Glaze Firing
本焼開始
窯 - No.1
'A-5' 設定 : 温度 1230°C、ねらし20分
3月9日

Start Glaze Firing
Kiln - No.1
 'A-5' setting :
 temperature 1230°C, soak for 20 minutes.
9th of March
⬇︎
本焼終了
3月11日 

Finished Glaze Firing 
11th of March


本焼 / Glaze Firing
本焼開始
窯 - No.1
'A-5' 設定
3月12日

Start Glaze Firing
Kiln - No.1
 'A-5' setting 
12th of March
⬇︎
本焼終了
3月14日 

Finished Glaze Firing 
14th of March


素焼 / Biscuit Firing
素焼開始
窯 - No.2
'B-1' 設定 
この差し迫った段階で、新しいシリーズである
'山岳シリーズ' の箸置きを作りました。
形が棒状なので、焼成棚に組み入れやすいし、
磁器土もムダにならないので作ってみました。
3月15日

Start Biscuit Firing
Kiln - No.2
'B-1' setting
At this imminent stage, I made chopstick rests of
a new series,  'Mountain Series'.
Since the shape is rod-shaped, it is easy to incorporate it into
the firing shelf, and porcelain soil is not wasted, so I made them.
15th of March
⬇︎
素焼終了
箸置きなどで、厚さが1cm以上になる場合は
焼成中に破裂する可能性があると教わりました。
なので、シリーズの最初の箸置きには穴を開けました。
3月17日


Finished Biscuit Firing
I was told that if the thickness is 1 cm or more,
such as with a chopstick rest, it may explode during firing.
So I made holes in the first chopstick rests in the series.
17th of March


本焼 / Glaze Firing
本焼開始
窯 - No.1
'A-5' 設定
3月18日

Start Glaze Firing
Kiln - No.1
 'A-5' setting 
18th of March
⬇︎
本焼終了
3月22日 

Finished Glaze Firing 
22nd of March


素焼 / Biscuit Firing
素焼開始
窯 - No.2
'B-1' 設定 
穴がない箸置きが無事に焼けました。
なので、新しく作った箸置きには穴を開けませんでした。
3月28日

Start Biscuit Firing
Kiln - No.2
'B-1' setting
The chopstick rests without holes were fired safely.
So I didn't make any more holes in the newly made chopstick rest.
28th of March
⬇︎
素焼終了
3月30日

Finished Biscuit Firing
30th of March





2) "「昼の月」で眠るレモン" 
  "Lemons sleeping on 'The Moon of the Day' "
"「昼の月」で眠るレモン"
Rが近所のAさんから、Aさんの庭で
育ったレモンをもらってきました。

新作:"昼の月" に乗せ、撮影しました。
レモンとブルーの配色が素敵に思えます。
テーブルクロスの赤の効果も良かったかもしれません。

"Lemons sleeping on 'The Moon of the Day' "
My husband was given lemons from San, our near neighbour, 
which came form A San's garden.
I put them on my new work, "The Moon of the Day" 
and photographed.
The lemon and blue colour scheme looks lovely.
The red effect of the tablecloth may have been good.



2022年4月4日月曜日

2022年3月 31日 自宅でお花見 / Ohanami in Our Garden, 31st of March, 2022

 目次 / Contents
1) お花見 / Ohanami
2) 鉢植え / Potted 
3) 地植え / Grounded 



1) お花見 / Ohanami
公道のソメイヨシノ
家の前に樹齢80年を超えるソメイヨシノ(染井吉野)があります。
そのおかげで自宅で桜を楽しむことができます。

Yoshino Cherry on the Public Road
 Yoshino Cherry in front of our house
 is over 80 years old
.
Thanks to this, we can enjoy the cherry blossoms at home.




桜の枝
公道から庭に枝を広げています。

Cherry Branches
Branches are spread from the public road over our garden.


昨年は、'桜のカーテン'を感じさせるほど、庭に枝を伸ばしていました。

けれども、いつの間にか、伐採され、今年はあまり枝が伸びてきませんでした。


Last year, there were branches in our garden that made me feel like a 'cherry blossom curtain'.

However, they were cut back before I knew it, and the branches did not grow much this year.
それでも見上げれば、満開の桜を見ることができました。
Still, when I looked up, I could see the cherry blossoms in full bloom.



今年は個展準備に追われ、お花見をする機会を昨年のようには
作れませんでした。
それでは味気ないように感じていました。
今日は、夫Rが庭で、私が作ったお皿の裏をスムーズに
してくれていました。
その横で、即席でお花見の席を設けました。

This year, I have been pressed by preparation for my exhibition that 
I couldn't make the opportunities to enjoy cherry blossoms : Ohanami like last year.
 I felt it was an insipid life .
Today,  in our garden my husband R smoothed the back of the plates I had made.
Next to that, I set up an instant cherry-blossom viewing spot.



窓に映る桜
二重の窓のリフレクションが面白い効果を出しています。

Cherry Blossoms Reflected in the Windows
The reflections in the double-glazed windows
had an interesting effect.







2) 鉢植え / Potted 
アネモネとミニシクラメン
冬から今まで、長い間、楽しませてくれています。

Anemone and Mini Cyclamen
They have been entertaining for a long time from winter to now.



紅葉ゼラニウム
小さな挿木からここまで成長し、花も咲き始めています。

Maple Geranium
They have grown from small cuttings to this point,
and flowers are beginning to bloom.





2) 地植え / Grounded 
紫蘭
紫蘭 (シラン) が蕾をつけ始めました。

Hyacinth Orchid : Shiran
Hyacinth Orchid has begun to bud.




芝桜
芝桜 (シバザザクラは昨年よりずっと元気に咲いています。

Moss Phlox 
Moss Phlox has blossomed much more than last year.



新芽
山紫陽花の新芽がたくさん出ています。

Shoots
There are many shoots of mountain hydrangea.



フリージア
知らないうちに、フリージアにたくさんの蕾がついていました。

Freesia
While I did not know, there were many buds on the freesia.



たんぽぽ
この形のたんぽぽ (蒲公英が庭にさているのを初めて見ました。
これは、カントウタンポポ (関東蒲公英) または
アズマタンポポで在来種です。

Dandelions
For the first time, I saw this type of Dandelion in our garden.
This is a native species of 
Taraxacum Platyphylla (Kanto Dandelion) or Azuma Dandelion.



ミニチュア・ロック・ガーデン
私が始めたミニチュア・ロック・ガーデンを
一昨年からRが引き継いで作っています。

Miniature Rock Garden
 I started the miniature rock garden and 
R has carried on from the year before last.




2022年4月3日日曜日

2022年3月28 ~30日 桜の季節 / Cherry Blossom Season, 28th ~ 30th of March 2022

目次 / Contents
1) 3月28日 / 28th of March 
 A. 桜 / Cherry Blossom 
 B. ドローイング/ Drawing
2) 3月29日 / 29th of March 
 A. 自庭で / In Our Garden
 B. 公道で / Public Road
   C. お隣の庭 / Next-door's Garden
3) 3月30日 / 30th of March




1) 3月28日 / 28th of March 
A. 桜咲く / Cherry Blossom 
 自宅のスタジオから 
From My Studio


Rが桜をこんなふうにしてスタジオへ
運んでくれました。

My husband R brought the cherry blossoms to my studio like this.






B. ドローイング/ Drawing 
桜が咲く下で、素焼前の磁器のお皿にドローイングをしました。

ドローイング後の場面が面白かったので、撮影しました。


Under the cherry blossoms, I drew on the porcelain plates before biscuit firing.

The scene after drawing was interesting, so I photographed.
なるべく植物に、流動状の磁器土がかからないように
この場所を選びました。

I chose this place so that the plants would be exposed
as little as possible to the fluid porcelain.



面白い風景
お皿をとり除いた後、地面はこんなふうになっていました。

Interesting View
After removing the plates, the ground looked like this.



使用した道具 / Tools Used





2) 3月29日 / 29th of March 
A. 自庭で / In Our Garden
ソメイヨシノ
公道から自庭へ枝を伸ばして咲いています。
我が家で花見ができて、ラッキーです。

Yoshino Cherry 
It blooms with branches extending 
from the public road over our garden.
We are lucky to be able to see the cherry blossoms
 from our home.









B. 公道で / Public Road
自宅前の公道は桜並木です。

The public road in front of our house has a row of cherry blossom trees.


この場所から、多くの方々が撮影しています。
Many people are photographing from this spot.





焦点がないけれど、惹かれる写真です。
This photograph that has no focus, but is charming.







C. お隣の庭 / Next-door's Garden
新しくモクレンを植栽されたようです。
It seems that new magnolias have been planted.

濃いピンクが鮮やかです。
The deep pink is vivid.



3) 3月30日 / 30th of March

黄色い花
葉牡丹が最終段階に入って黄色の花を咲かせています。
冬から今に至る長い間、楽しませてくれています。
ありがとう!

Yellow Flowers 
The ornament kales have entered the final stage and 
are blooming yellow flowers.
They have given me enjoyment
 for a long time from winter to the present.
Thank you!
面白い写真
Intersting Photograph 


春を感じさせる、元気な咲きっぷりです。

It is a lively bloom that makes me feel spring.


ゼラニウム
ゼラニウムは冬の間ずっと葉だけでした。
その上、鳥たちにかなり食べられダメージを受けていました。
今は赤い花が咲き、ほっとしています。

Geranium
Geranium was only leaves throughout the winter.
Besides, it was eaten and damaged by the birds.
Now the red flowers are in bloom and I am relieved.


マーガレット
マーガレットはたくさんの花が咲いています。
けれども、葉が元気そうではないので、
心配はついて回ります。

Marguerite 
Marguerite has many flowers in bloom.
However, the leaves don't look fine, so I'm worried about it.



クリスマスローズ
例年、ブルーベリーの根元にクリスマスローズが咲きます。
今年も咲いてくれました。

Christmas Rose
Every year, Christmas rose blooms at the base of the blueberries.
It bloomed this year, too.



芝桜
昨年、芝桜 (シバザザクラ) を植えました。
地面を覆うことを期待していましたが、
咲くだけで精一杯という感じで花の時期を終えました。
今年は、地面を覆ってくれそうな勢いで咲いています。
しっかりと根付いてくれたのだと思います。

Moss Phlox
I planted Moss Phlox last year.
I was hoping they would cover the ground,
The flowering season ended with the feeling that it was just surviving.
This year, it is blooming with the momentum that seems to cover the ground.
I think it has taken root firmly.