目次 / Contents
1) 素焼 / Biscuit Firing
2) 本焼 / Glaze Firing
3) 2回目素焼 / 2nd Biscuit Firing
4) 3回目素焼 / 3rd Biscuit Firing
5) 2回目本焼 / 2nd Glaze Firing
6) 3回目本焼 / 3rd Glaze Firing
7) 4回目素焼 / 4th Biscuit Firing
8) 5回目素焼 / 5th Biscuit Firing
9) 6回目素焼 / 6th Biscuit Firing
10) 4回目本焼 / 4th Glaze Firing
11) 5回目本焼 / 5th Glaze Firing
1) 素焼 / Biscuit Firing
年を超えての本焼が1月1日終了しました。
その後の1月の焼成11回分の記録をこのセクションにまとめました。
1月から2月へかけての焼成は、ここには載せていません。
私の窯では、間を開けず焼成をすると、1ヶ月に約15回ほどの焼成が可能であると知りました。
'窯-No.1' は本焼できますが、'窯-No.2' は素焼 (私の場合、1040度) が限界です。
過去に、何となく数を数え、その後の回数を予測することはありましたが、月に何回できるかという明確な数字を認識したのは、初めてです。
今回の個展準備は、さまざまなことを同時進行していて、ブログ更新もその1つです。
(通常、個展準備中は止めています)
ブログに制作の記録を載せることで、自分の頭も整理され、今後の
作品制作についての方向性が決まったり、新しいアイディアを得たりできているように思います。
公式な作品発表前なので、全部の作品を載せることも、最終段階の
作品を載せることも控えて来ました。
年が明けて、個展告知を広める段階に来て、昨年よりは、ブログに
載せる作品は増やすつもりです。
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素焼開始 窯 - No.1 'B-1'設定: 1040°C 1月5日
Start Biscuit Firing Kiln - No.1 'B-1' setting : 1040°C 5th of January |
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素焼終了 6日には終了していたはずですが、私が留守をしていたので 撮影記録としては7日になりました。 1月7日
Finished Biscuit Firing It should have ended on the 6th, but since I was away, it was the 7th as a photographing record. 7th of January |
Biscuit Firing
The glaze firing saw the old year out and the New Year finishing on 1st of January.
The records for the subsequent 11 firings in January are summarized in this section.
The firing from January ending in February is not here.
In my kilns, I found that if I have firings without a break, I can have a firing about 15 times a month.
'Kiln-No.1' can have a glaze firing, but 'Kiln-No.2' is limited to biscuit firing (1040 degrees in my case).
In the past, I've managed to count and predict how many firings I can have times, but this is the first time I've recognized a clear number of times in a month.
Various preparations for this exhibition are going on at the same time, and updating the blog is one of them.
(Usually, it is stopped while preparing for my exhibition)
By posting my creating record on the blog, I think that my thoughts can be organized, the direction for future work making can be decided, and new ideas can be obtained.
Since it is before the official work announcement, I have refrained from posting all the works and the final stage works.
In the new year, I am at the stage of spreading the announcement of my exhibition, and I plan to post more works on my blog than last year.
2) 本焼 / Glaze Firing
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本焼開始 窯 - No.1 'A-5'設定 : 温度 1230°C、ねらし20分 1月8日
Start Glaze Firing Kiln - No.1 'A-5' setting : temperature 1230°C, soak for 20 minutes. 8th of January |
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本焼終了 1月10日
Finished Glaze Firing 10th of January
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素焼後も本焼後も窯から出した後、焼成棚に乗ったままの作品も撮影しています。
が、それらはブログに載せていません。
After taking the shelves with my works out of the kiln both after biscuit firing and after glaze firing, I also photograph the works, while still on the firing shelves.
But they are not posted on the blog.
3) 2回目素焼 / 2nd Biscuit Firing
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素焼開始 窯 - No.2 'B-1'設定 : 1040°C 1月11日
Start Biscuit Firing Kiln - No.2 'B-1' setting : 1040°C 11th of January
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素焼終了 1月13日
Finished Biscuit Firing 13th of January |
4) 3回目素焼 / 3rd Biscuit Firing
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素焼開始 窯 - No.2 'B-1'設定 : 1040°C オブジェの焼成が続いています。 1月13日
Start Biscuit Firing Kiln - No.2 'B-1' setting : 1040°C The firing of the objects continues. 13th of January |
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素焼終了 1月14日
Finished Biscuit Firing 14th of January |
5) 2回目本焼 / 2nd Glaze Firing
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本焼開始 窯 - No.1 'A-5'設定 1月14日
Start Glaze Firing Kiln - No.1 'A-5' setting 14th of January |
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本焼終了 今まで、オブジェは順調に焼き上がって来ています。 1月16日
Finished Glaze Firing The objects are going well so far. 16th of January
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6) 3回目本焼 / 3rd Glaze Firing
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本焼開始 窯 - No.1 'A-5'設定 1月16日
Start Glaze Firing Kiln - No.1 'A-5' setting 16th of January |
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本焼終了 1月18日
Finished Glaze Firing 18th of January
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7) 4回目素焼 / 4th Biscuit Firing
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素焼開始 窯 - No.2 'B-1'設定 1月18日
Start Biscuit Firing Kiln - No.2 'B-1' setting 18th of January
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素焼終了 1月20日
Finished Biscuit Firing 20th of January |
8) 5回目素焼 / 5th Biscuit Firing
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素焼開始 窯 - No.2 'B-1'設定 お皿は新しいシリーズの素焼を始めています。 1月20日
Start Biscuit Firing Kiln - No.2 'B-1' setting Plates are starting biscuit firing for a new series. 20th of January
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素焼終了 1月22日
Finished Biscuit Firing 22nd of January |
9) 6回目素焼 / 6th Biscuit Firing
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素焼開始 窯 - No.2 'B-1'設定 1月22日
Start Biscuit Firing Kiln - No.2 'B-1' setting 22nd of January
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素焼終了 1月24日
Finished Biscuit Firing 24th of January
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10) 4回目本焼 / 4th Glaze Firing
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本焼開始 窯 - No.1 'A-5'設定 1月24日
Start Glaze Firing
Kiln - No.1 'A-5' setting 24th of January |
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本焼終了 大きな皿が割れています。 実は前回の大きなお皿も窯から出した数時間後に割れたのです。 1月26日
Finished Glaze Firing The big plate is broken. Actually, the last big plate also broke a few hours after it was taken out of the kiln. 26th of January |
11) 5回目本焼 / 5th Glaze Firing
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本焼開始 窯 - No.1 'A-6' 設定 : 温度 1240°C、ねらし20分 大きなお皿の作り方を変えてから、新しいやり方のお皿が 全て割れてしまっていました。 なので今回は焼成の設定を変えてみました。 まあ、問題は焼成ではなく私の作り方だとは理解していますが、 悪あがきです。 割れることは覚悟してます。 1月27日
Start Glaze Firing Kiln - No.1 'A-6' setting : temperature 1230°C, soak for 20 minutes After changing the way to make big plates, all the new plates were broken. So this time I changed the firing settings. Well, I understand that the problem is not firing, but my way of making them, but it's a futile struggle. I am prepared for breakages. 27th of January |
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本焼終了 この時は大きなお皿は無事ですが、窯から出した後に 割れました (涙)。 実は、今回、このお皿のシリーズだけでなく、 他のお皿も今までになく割れています。 それは新しいやり方や新しい釉薬を試しているので全てが 悪いわけではありません。 いつも、'何か新しい'ものを求めていることは 悪いことではないからです。 頑張れ!私! 1月29日
Finished Glaze Firing
At this time, the large plate was safe, but it broke after being taken out of the kiln (Tears). In fact, this time, not only this series of plates, but also other plates are cracked like never before. Not everything is bad as it is trying new ways and new glazes. It's not a bad thing to always be looking for something new. Hang in there! Me! 29th of January |