1) リハビリの散歩 -11月4日
Walking for Rehabilitation - 4th of November
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二階堂の新しい花 ギャラリーの庭に新しい木が植えられ、花が咲いています。
New Flower in Nikaido
A gallery's garden planted a new tree and it has a flower. |
バス邸までの道で、お隣Nさんに偶然会い、鎌倉駅前駐車場まで送っていただいてしまいました。
そこからは、今日の目的の材木座にある'GAMAGAMA'に向けて歩きました。
Walking for Rehabilitation - 4th of November
While we walked to the bus stop, we met a neighbour Nsan who was driving and she gave us a lift to a car park which is close to Kamakura station.
Then we walked to 'GAMAGAMA'.
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材木座の家? おしゃれな家だな〜と思いましたら、建築家の事務所でした。
House in Zaimokuza?
I thought it was a stylish house, but it is the office of an architect. |
2) GAMA GAMA
A. パン屋さん / Bakery
GAMA GAMAはパン屋さん(ベーカリー): 窯GAMAで、以前は和歌山県の山中:('山GAMA')で営業していました。
英国に住んでいた時から、鎌倉のお店をネットで知っていました。
鎌倉に下調べをしに、2008年11月一時帰国した時、探しに来ましたが、お店は閉まっていましたし、近所の商店に聞いても、その存在すら知らないようでした。
鎌倉に住み始めて訪ねましたが、やはり、お店が閉まっている状態で、閉店したのかと思いました。
ある日、散歩していた時に、偶然お店が開いているのを見つけ、喜んだのもつかの間、売り切れ状態でした。
それでも、お店が閉店したわけでないのを知ったのは、私にとっては朗報でした。
まあ、それ以後も、我が家と窯GAMAの位置関係と私の足の状態のために訪れることが長くできませんでした。
本日は、Nさんに車で送ってもらえたおけかげで、お店の開店時間直後に着くことができ、ようやく、パンを買うことができました。
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窯GAMAの看板
GAMA GAMA's Sign |
Bakery
GAMA GAMA is a bakery, before their shop was in a mountain area in Wakayama prefecture ; south of Osaka.
When I lived in Britain, I found the bakery in Kamakura by Internet.
We came to Japan researching Kamakura accommodation in November 2008, and looked for this bakery.
We found here, although it was closed, so we asked a neighbouring shop who did not know the bakery.
After we started living in Kamakura, we visited here and again the bakery was closed, so we thought the bakery had left.
One day we walked around here, and by chance, we found the bakery was open.
For a very short time I felt glad, but their bread had sold out, so I was deflated.
However, at least I knew they still managed the bakery.
So it was good, although visiting again was difficult, because of the distance and condition of my legs.
Today, N san gave us a lift, so we got to the bakery just as they opened and bought their bread.
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GAMA GAMAの店先
店内は撮影禁止
The GAMA GAMA Front
No Photography in the Bakery |
B.力強い! 野生的!そして.....!
Strong! Muscular! and .....!
お店HP:★を読みました。
1)営業は水、金、土、日、定休日が月、水、金と3日間。
(これは自然発酵に時間がかかるだからとか)
2)イチオシは、このお店が試行錯誤の末に生み出した
'ショコラカンパーニュ'。
3)二番目は、卵、牛乳を使用せず、旨味がある味の
低温熟成の食パン
で、これは焼きてたてを更にトーストして店内で食べさせてくれます。
4)'ショコラカンパーニュ'は切り売りで量り売り。
パンのこのような売り方を始めて経験しました。
5)ドイツ製オーヴンで焼いています。
(山GAMAでは石窯を使用していました)
持ち帰りのパンは、いくつかの種類のパンを自分たち用とNさん用に同じだけ買いました。
お店で食べたバター付きトーストも、家で食べたパンも美味しかったです。
繊細に作られがちな日本のパンと違い、荒々しさが感じられ、野性的なパンです。
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ノルディックベーカリーのシナモンロール Nordic Bakery's Cinnamon Buns |
毎日のパンとしては個性が強すぎますが、ときどき、
あ〜、あの味が食べたい!
と思うパンではないかと思います。
そうそう、毎日のパンとしては値段もきついです。(笑)
肝心のパンの写真を撮るのは忘れました!
Strong! Muscular! and .....!
I read the bakery's HP:★ in Japanese.
1) Open: Wed. Fri. Sat. San / Close: Mon. Tues. Thu.
(Natural fermentation needs a long time.)
2) Their first recommendation is 'Chocolate Campagne' which they
developed through trial and error.
3) Second recommendation is simple bread which does not use egg or
milk, though the taste is deep, because it is made using low temperature maturation.
They serve it in their cafe, just baked and toasted with lashings of hot butter.
4) They sell 'Chocolate Campagne' by weight.
My first experience of buying cut bread by weight.
5) They use an oven made in Germany.
(When the bakery was in the mountains,
they used a masonry oven.)
As for the bread we took away, we bought some types for N san and us.
We enjoyed their bread in the cafe and in our house.
Japanese bread is apt to be made delicately, although their bread is strong and muscular.
Their self-assertion is strong which reminds me of the cinnamon roll which I ate in Britain : above photograph ;
❷Central London(17th.Jun.2010)-Nordic Bakery
I think GAMAGAMA's bread has too a strong personality for daily bread, however, sometimes I'm sure we will crave their bread.
Oh! yes! Its cost is difficult for daily bread, too.(laugh)
I forgot to take photographs of our bread at home!
3) 材木座海岸 / Zaimokuza Beach
海も、いいな〜と思う.....
I feel sea is goo~~d, too.....