2018年6月13日水曜日

❿2018年3月3日-5) 金沢 : 夕飯 / Kanazawa : Dinner, 3rd of March, 2018


道道、いくつかのお店に寄りながら、"居酒屋割烹 笑宿" (イザカヤカッポウ ワライヤ) に到着。

公式サイト :

金沢在住の、友人Sちゃんが、良いお店を探してくれ、予約もしてくれました。

ありがとう!


Sちゃんの体調があまりよくなかったので、一日、心配しつつ過ごしましたが、

幸いにも、彼女は大丈夫な様子でしたので、少しほっとしました。

この日、関西からやってきたHちゃんは、以前と変わらず、元気でほがらかでした。


Hちゃんは、パソコン教室の先生を長年しています。


人当たりが良く、人気の先生であることが容易に察しられました。


私はPC関係は全くだめで、携帯も今年の2月にガラケーからi-phoneに変えたばかりで、今もって、戸惑いの中にいます()。


Hちゃんは最先端を行く人で、私のような原始人をよくまあ、相手にしてくれるものだと関心します。


鈍臭い私に腹もたてず 、ありがとう!


Sちゃんは、Hちゃんと私の間くらいの時代の人でしょうか? ()


20代の頃、3人で神戸から金沢へ遊びに来て、この日、同じメンバーで一緒に過ごせ、お夕飯も共にとれたことを嬉しく感じます。




"居酒屋割烹 笑宿"
道場六三郎 (ミチバ ロクサブロウ/ 1931 -) 氏の元で修行した、
西村豊 (ニシムラ ユタカ / ?- ) 氏が料理長を務める
創作料理のお店です。
ですが、敷居は低く、雰囲気もカジュアルに作っています。
この看板の感じも料理屋というよりは居酒屋です。
ところで、道場六三郎氏は石川県出身だったのですね。

"Izakaya Kappo Waraiya" ; 
"Japanese cuisine restaurant & pub, Waraiya"
It is a creative cuisine restaurant, where Nishimura Utaka (?-?) is a head chef, trained under Rokusaburo Michiba (1931 -) who is a very popular chef in Japan.
The restaurant is easy to visit and the atmosphere casual as well.
This sign board shows here is a pub rather than a restaurant.
"Waraiya" means laughing place or make smile.
By the way, Rokusaburo Michiba was born in Ishikawa Prefecture.

We popped in some shops and arrived at "Izakaya Kappo Waraiya" ; "Japanese cuisine restaurant & pub, Waraiya".
Official website :  (only in Japanese)

S chan who lives in Kanazawafound the good restaurant and made a reservation before this day.

Thank you, S chan.

S chan's condition was not so good, so I spent the day worrying about her, though fortunately she seemed alright, so I felt a little relieved.

H chan came from Kansai region this day, who was as good as before and was fine and cheerful.

H chan has been a teacher in personal computer classroomes for a long time.

I can easily guess that she is a sociable and popular teacher.

I have no PC relationship at all and my mobile phone has just changed from an old phone : feature phone to i-phone in February this year and I am still in embarrassment now (Laugh).

H chan is a frontier person although she still connects with me who is a primitive person, this is surprising.

She doesn't get angry with me, who is slow and makes mistakes, thank you!

I think chan is in an era between chan's one  and mine? (Laugh)

When we were in our twenties, the three of us visited Kanazawa from Kobe and I am pleased that I could spend with the same people on this day and have dinner together.

1階、カウンター席
私達は1階のテーブル席でした。
お店自体は、1階から4階まであります。
キッチンは、別室のキッチン工房から運ばれてきます。

Counter in Ground Floor
Our table was in ground Floor.
The restaurant is from ground floor to third floor.
The dishes come from aother room : Kitchen Studio.




ビールを飲んだのは私だけでした。
I only drank beer.





お魚は蒸し焼き....外食ならではです。
昆布が敷いてあります。黄色の丸いものは栗。

Steamed and baked fish .... It is unique and I feel it is a restaurant meal.

The fish is laid on Konbu (edible kelp, usually used for making Japanese stock) .
The yellow ball is a chestnut.

お皿は、新しい九谷焼風、九谷変形版?
お料理は、'創作料理'というふれこみなので、こういうお皿に合うのでしょう。

The plate is new Kutani ware style or Kutani variant version?

Their dish is said to be 'Creative Cuisine', so it should suit this kind of plate.





巻き寿司
トッピングは水引を思わせます。
写真、ぼけてすみません .... 
 
Rolling Sushi
The topping reminded me of Mizuhiki.
 Sorry for the blur ....





蓋を開ける楽しみ.... / Pleasure to open the lid ....

どのお料理も手間がかかっています。
Every cuisine shows time and effort taken.






魚のあんかけ
どのお料理も力強い!
この日のランチは"卯辰"でしたが、そちらは女川、浅野川だとしたら、
この夕食は、男川、犀川ですね。
"卯辰"については下記

Fish with Thick Starchy Sauce
Every dish is powerful!
Our lunch was in "Utatsu" on this day, but if it is Woman River ; Asano River, 
this dinner could be Man River ; Sai River.
About "Utatsu" below.
❻2018年3月3日-1) 金沢 : 3人 / Kanazawa : Three People, ...




春のごはん
ふきのとうや抹茶が使用されています。

Spring Rice Bowl

Fuki shoot and Matcha are used.





デザート
ウーん、なんだったかよく覚えていません....
苺は"紀ノ国屋"で売っているような苺()

Dessert

Well, I do not remember what it was...
This looks like a strawberry-like stuff as sold in Kinokuniya Supermarket (Laugh),
who sell high quality things with high cost.
個性的なお料理ばかりで、外食の楽しさが味わえました。

スタッフもフレンドリーで印象がよかったです。

Sちゃん、Hちゃん、楽しい時間をありがとう~~~!


Every  dish is unique and I had the joy of eating in an outside restaurant.

The staff were friendly and I had a good impression.

S chan and H chan, thank you for having a nice time.



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