2021年12月16日木曜日

2021年12月1日 お墓参り - 石岡 / Visiting Grave - Ishioka, 1st of December 2021

 お盆、お彼岸(秋)と、石岡へお墓参りをすることができませんでした。

ようやく、12月に入って、姉と一緒に実現でき、ホッとしました。

姉と会うのも久しぶりでした。

長い間、我が家のお墓の世話をしてくださっているS家に挨拶に伺うのも恒例です。

お墓の写真をブログに載せるのは初めてです。

お墓の写真にネガティブな印象を持っていたので載せませんでしたが、今回は、お墓が亡くなった父や祖母、お先祖様へ会いに行く場所という意識が強くなり、載せることにしました。
我が家のお墓
周囲に先祖代々のお墓があり、
複数のお墓に水をかけ挨拶します。
ある時期に散らばっていた先祖のお墓を
一箇所に集めたと聞いています。

Our Family Grave
There are ancestral tombs around, and we sprinkle water 
on a few tombs to greet them.
I heard that the tombs of various ancestors 
were in separate parts of our temple grounds, 
and at a certain time were collected in one place.

During Obon (in August) and Higan (in September), I couldn't visit the graves in Ishioka, Ibaraki Prefecture.

Finally, in December, I was relieved to be able to realize a visit with my sister Y.

It's been a while since I met Y.

It is also customary to greet to S family, who have been taking care of our grave for a long time.

This is the first time I have posted a photograph of our grave on my blog.

I hadn't put one on because I had a negative impression on a photograph of the grave, but this time I decided to post one because
I became more aware that the grave is a place to go to see my deceased father, my grandmother and ancestors.

そば屋
お墓参りの後で、ビールと蕎麦で一息つきました。

Soba Restaurant
After visiting the grave, we took a break with beer and soba.

この日、Yと一緒に鎌倉宅へ帰りました。

Yが鎌倉宅へ来るのもとても久しぶりでした。



On this day, I returned to my house in Kamakura with Y.

It's been a long time since Y visited my house.




2021年12月14日火曜日

2021年11月26日~12月2日 個展準備 - 焼成 / Preparation for My Exhibition - Firing, 27th of November ~ 2nd of December

焼成の記録 / Record of Firing
素焼開始
素焼は、'No.2の窯' でするようになりました。
(11月26日)

Start Biscuit Firing 
The biscuit firing is now done in the'No. 2 kiln'.
26th of November
⬇︎
 素焼開始
作品の方向性がやや決まりつつあり、
各シリーズを意識して少しづつ作り始めています。
(11月28日)


Finished Biscuit Firing 
The direction of my works is being decided gradually, 
and I am starting to make works consciously little by little 
with each series in mind.
(28th of November)


本焼開始
(11月29日)

Start Glaze Firing 
(29th of November)
⬇︎
本焼終了
(12月1日)

Finished Glaze Firing
(1st of December)


2021年12月13日月曜日

2021年11月28,29日 自宅 / At Home, 28th and 29th of November 2021

目次 / Content 
1)フルーツサラダ / Fruit Salad
2) 姉から / From My Sister
3) ボジョレーヌーボー / Beaujolais Nouveau



1)フルーツサラダ / Fruit Salad
Rはフルーツ好きでフルーツサラダを作ってくれます。

'フルーツダラダ'という言葉は、彼から教わりました。
"紅葉の時計"
柿のみなのでフルーツサラダと呼ぶのか疑問です。
が、こんなに美しく仕上げてくれたら私にとっては
フルーツサラダです。
このタイトルは私がつけました。

(11月28日)

"Autumn Colour Clock"
Since it is only persimmon, I wonder if it is called fruit salad.
However, it would be a fruit salad for me 
since it was finished so beautifully.
I gave this title.
(28th of November)
Fruit Salad
My husband R loves fruits and makes fruit salads.

The word 'Fruit Salad' was learned from him.




2) 姉から / From My Sister
日頃から、姉Yにはよくしてもらっています。

クリスマスプレゼントも数回にわたって到着します。

今回は姉手製のシュトーレンです。
クリスマスカード
クリスマスカードは箱の蓋に1つ、
箱の中に1つ入っていました。
これは蓋に仮止めしてあり、最初蓋のラベルかと
勘違いしました。
(11月29日)

Christmas Card
There was one Christmas card on the lid of the box 
and one in the box.
This was temporarily fixed to the lid, 
and at first I mistakenly thought it was the label 
on the lid.
(29th of November)
From My Sister
My sister Y often looks after me.

Christmas gifts arrive several times.

This time is Stollen made by Y.
シュトーレン
(11月29日)

 Stollen
(29th of November)

シュトーレン
徐々に少しづつ固くなっては行きますが
通常のシュトーレンよりは柔らかめです。

 Stollen
It gradually hardens, but it is softer than normal Stollen.



味見程度にいただきました。
時間の経過とともに味も変わるので少しづつ食べます。

We had some as a tasting.
The taste changes over time, so eat little by little.



おまけの 'あんぽ柿 '
姉からのお福分けです。

Bonus 'Anpo-gaki'
It's a happiness share from my sister.


 画像は下記より/ This from below



3) ボジョレーヌーボー / 
Beaujolais Nouveau
私は、ボジョレーヌーボーはあまり得意ではありません。

長い間、買ったことがありませんでした。

今年は、ボジョレーヌーボーの時期に、英国に在住の友人Miが来訪するので、用意していました。

ですがMiもあまり興味がないので、彼女とは他のワインを飲みました。

姉のシュトーレンを食べるときに、このボジョレーヌーボーを開けました。

意外や、意外、このボジョレーヌーボーは美味しく、たまに買ってみるのもいいものだと思いました。
今年のボジョレーヌーボー
右横のカードはYから。
このクリスマスカードの方がメインでした。
(11月29日)

This Year's Beaujolais Nouveau
The card on the right is from Y.
This Christmas card was the main one.
(29th of November)


Beaujolais Nouveau
I don't love Beaujolais Nouveau so much.

I hadn't bought it for a long time.

This year, during the Beaujolais Nouveau season, my friend Mi, who lives in Britain would visit us, so I kept it.

But Mi wasn't too interested, so we drank another wine with her.

I opened this Beaujolais Nouveau when we ate my sister's Stollen.

Surprisingly, this Beaujolais Nouveau was delicious and I thought it would be a good idea to buy it once in a while.