2021年2月15日月曜日

① 2021年2月12~14日 結婚記念日週間 / Wedding Anniversary Week, 12~14th of February 2021

目次 / Contents
1) 2月12日/ 12th of February
    A. "赤城山" / "AKAGHIYAMA"
    B. ワインとフルーツサラダ / Wine and Fruit Salad
2) 2月13日 - 古々美醂  / 13th of February - Kokomirin
3) 2月14日 - 結婚記念日 / 14th of February - Wedding Anniversary
   A. シャンパンとポテトサラダ / Champagne and Potato Salad
   B. ディナーはフルーツサラダ / Fruit Salad for Dinner



1) 2月12日/ 12th of February
A. "赤城山" / "AKAGHIYAMA"
2月14日は私と夫Rの結婚記念日です。

ここ何年かは結婚記念旅行をしていましたが、昨年はRの事情でできず、今年はコロナ禍なので、予定していませんでした。

 2月12日に母から、お祝いの日本酒 : "赤城山" (下の画像) が届きました。

日本酒の件を相談された時に、丁重にお断りをしたのですが、聞く耳持たずなのか、年なのかわかりませんが結局送られてきました。

ありがとうございました。

 "赤城山" / "AKAGHIYAMA"
"AKAGHIYAMA"
14th of February is the wedding anniversary of I and my husband R.

We've been on a wedding anniversary trip for the past few years, but we couldn't do it last year due to R's circumstances and we didn't plan on it because this year's coronavirus crisis.

On 12th of February, my mother sent us a wedding anniversary sake : "AKAGHIYAMA", above.

When I was consulted about sake by her, I politely declined it, but I don't know if she won't listen to me or if she is old, anyway she sent this in the end.

Thank you very much.


B. ワインとフルーツサラダ 
     Wine and Fruit Salad
ワインとフルーツサラダ
母の日本酒によって、お祝い気分を盛り上げてもらったので、
スパークリングワインを開けました。
いつものようにRがフルーツサラダを作ってくれました。
このサラダのイメージはお祝いです。
 
Wine and Fruit Salad
My mother's sake made us feel celebration, 
so we opened a sparkling wine.
As usual, R made a fruit salad.
The image of this salad is a celebration.


Rのフルーツサラダと "宝船"
Rがお祝いのイメージで作ったフルーツサラダと
私の作品:"宝船" (下) がよく似ています。
どちらも、'メデタイ'という思いがあるからでしょう、きっと。

R's fruit salad and "Takarabune" : "Treasure Ship"
R made the fruit salad with the image of celebration and 
my work : "Takarabune" : "Treasure Ship", below are very similar.
I'm sure both of them have the feeling of 'Joyous'.

"宝船"、2019
リトグラフと磁器
現在はリヴィング・ルームに飾っています。

"Treasure Ship":"Treasure Ship", 2019
Lithograph and Porcelain
It is currently displayed in the Living-room.




2) 2月13日 - 古々美醂 
   13th of February - Kokomirin
'福来純 古々美醂' (フクライジュン ココミリン) を
三國シェフの簡単レシピ(youtube)で、知りました。

半分に切ったイチゴを10分ほど 古々美醂 につけて、レモンピールチョコを添えて小さなデザートを作りました。(写真撮影は忘れました。)

アイスクリームやチョコレートのように一般的に好まれるような味ではありませんが、私達にはなかなか美味しく感じました。

自分で料理ばかりしていると、同じような味、同じようなお菓子ばかり作ります。

なので、古々美醂によって、味の変化を楽しめ、味の幅が広がります。

お菓子にも料理にも使用できるのも良い点です。

福来純 古々美醂 
福来純 古々美醂 を
自分たちのためにネット注文しました。
13日に到着。
味はバルサミコ・グレーズに似ています。
バルサミコ・グレーズは、洋梨と相性が良いので、
このミリンがイチゴやフルーツと相性が良いのが想像できます。

Fukuraijun Kokomirin
I ordered 'Fukuraijun Kokomirin' online for ourselves.
Arrived on the 13th.
The taste is similar to balsamic glaze.
Balsamic glaze goes well with pears, 
so I can imagine this mirin going well with strawberries and fruits.

13th of February - Kokomirin
I found out 'Fukuraijun Kokomirin' in 

'Fukuraijun Kokomirin'  :  福来純 古々美醂  : is one type of Mirin, which is an essential 
condiment used in Japanese cuisine.

I made a small dessert by soaking strawberries cut in half in 'Kokomirin' for about 10 minutes served with lemon-peel chocolate. 
(I forgot to take a photograph.)

This mirin doesn't taste like ice cream or chocolate, which are tastes that are generally preferred, but it tastes good to us.

When only I am cooking, I tend to make the same taste and the same sweets.

Therefore, we can enjoy the change of taste and widen the range of tastes by  'Kokomirin'. It is also a good point that it can be used for both sweets and cooking.




3) 2月14日 - 結婚記念日 
   14th of February - Wedding Anniversary
A. シャンパンとポテトサラダ 
    Champagne and Potato Salad
シャンパンとポテトサラダ
Rの好きなポテトサラダを前菜として作りました。
メインはビーフステーキのつもりでしたが、
私達はポテトサラダでお腹がいっぱいになり、
シャンパンで良い気分になり寝てしまいました。
ビーフステーキはまた別の日に.....。

Champagne and Potato Salad
I made R's favourite potato salad as a starter.
My plan was for beef steak as main dish, 
 but we were full with potato salad and felt good with champagne 
and fell asleep.
Beef steak on another day .....
乾杯!
末長く二人で元気に暮らせますように!

Cheers!
I hope we can live well together for a long time!





B. ディナーはフルーツサラダ 
     Fruit Salad for Dinner

'冷凍フルーツミックス'を使用
フルーツサラダはいつものようにRが作ってくれました。
冷凍されたフルーツを
古々美醂に少し漬けたら
良いのではないかと思いつきました。
Rも賛成!

Use 'Frozen Fruit Mix'
As usual, a fruit salad was made by R.
I came up with the idea that it would be good to soak
the frozen fruit in Kokomirin.
R also agrees!



しばらく漬けた後に再びフルーツサラダに加えます。

After soaking for a while, add them to the fruit salad again.


美味しそうではなくなってしまいましたが、
いつもとは違う味が楽しめて良いと思います。

It doesn't look delicious anymore,
but I think it's good to enjoy a different taste from usual.

次は、ビストロ  ラ ペクニコヴァでのランチです。

Next is about our lunch in Bistro La PEKNIKOVA.

0 件のコメント:

コメントを投稿