2021年12月22日水曜日

2021年12月3日 ビストロ ラ ペクニコヴァ / BISTROT La PEKNIKOVA , 3rd of December, 2021

鎌倉市山ノ内1149-8
〒247-0062
TEL:0467-39-5092
ランチ 11:30 - 13:30 LO
ディナー 18:00 - 20:00 LO
定休日:水曜日夜、木曜日

1149-8 Yamanouchi, Kamakura City
〒247-0062
TEL: 0467-39-5092

Lunch 11 : 30 - 13 : 30 LO
Dinner 18 : 00 - 20 : 00 LO
Regular Holiday: Wednesday night, Thursday

私も夫Rもあまり外食をしません。

私が出不精であること、Rに食の問題があることに由来します。

そんな私達が最も利用するレストランが北鎌倉の ビストロ ラ ぺクニコヴァ  / Bistro La PEKNIKOVAです。
公式サイト : 

頻繁にぺクニコヴァで食事をするわけではありませんが、コロナ禍になってグッとその機会が減りました。

今回は、4月以来のぺクニコヴァでの食事になります。

Yが我が家に宿泊中でしたので、一緒に行きました。

Yが来たので、ぺクニコヴァ来訪の機会を作れたとも言えます。

彼女は私達以上にぺクニコヴァでの食事が久しぶりでした。

食事中、彼女はとっても幸せそうだったので、私もとっても嬉しかったです。
10周年
ペクニコヴァは10周年を迎えていたのですね〜。
知りませんでした。
おめでとうございます。

10 Year Anniversary
La PEKNIKOVA  was celebrating their 10th anniversary.
I did not know.
Congratulations!
I and my husband R don't eat out much.

This comes from my being a stay-at-home and R's food problems.

The restaurant we use most is the Bistrot La PEKNIKOVA in Kita-Kamakura.
Official site :  only in Japanese.

We don't eat in La PEKNIKOVA often, but coronavirus crisis has further reduced our chances.

This time was the first meal in La PEKNIKOVA since April.

My sister Y was staying in our house, so we went there with her.

With Y coming, it can be said that she has created an opportunity to visit La PEKNIKOVA.

She hasn't had a meal in La PEKNIKOVA for an even longer time than us.

She looked very happy during her meal, so I was very pleased.



屋内 / Inside


クリスマス・デコレーション
Christmas Decorations



ディナー コース
Full-course Meal
小前菜、アミューズ・ブッシュ
豪華なアミューズ!
美味しくてこれをメインで食べたい!

Amuse-bouche
Gorgeous Amuse!
It was delicious and I would like to eat this as the main! 


前菜
素材の1つ1つの味のバランスがとても好きです。
は白子ですが、Rには帆立貝が出されています。
緑のソースは春菊。
真ん中はアジのエスカベッシュ
トッピングは人参の葉の素揚げです。

は地ものヒラメと赤蕪のカルパッチョです。
いつも馬場シェフの説明を覚え切ることができないので、
この時は録音(録画)しました。

Starter 
I really like the balance between each ingredient.
On the right is Shirako : Milt, but R has a scallop.
The green sauce is Shungiku : Japanese Greens.
The centre is escabeche of Japanese horse mackerel
and the topping is fried carrot leaves.
On the left is the carpaccio of 
 local fish, Japanese Halibut and red turnip.
I can't always remember Chef Baba's explanation, 
so I recorded it this time.


スープ
外食で出される殆どのスープには玉ねぎが入っています。
Rは玉ねぎが食べられないので、いつもパス!
ですがペクニコヴァでは、馬場シェフが工夫して
玉ねぎなしでも味に深みが出るようにしてくれます。
Rはいつもスープを楽しみにしています。

Soup
 Most soups served when eating out contain onions.
R can't eat onions, so always lets it go!
However, in La PEKNIKOVA, Chef Baba devises a way to 
add depth to the taste even without onions.
R is always looking forward to his soup.

馬場シェフが素晴らしいな〜と思うところの1つは、Rの食の問題を嫌がらず、
「私も勉強になります」
と言って対処してくださるところです。


I think one of the wonderful things about Chef Baba is that he doesn't dislike R's food problems and says, "I will study too."
本日のお魚
菜の花と菊芋の付け合わせであることは覚えています。
白身のお魚はスズキ、美味しかったデス〜!

Today's Fish
I remember it was a garnish of Nanohana related to rapini, broccoli
The white fish is Japanese sea bass, and it was delicious!


スロバキアの赤ワイン。
ぺクニコヴァでは定番の赤ワインです。
ぺクニコヴァの名前は、スロバキアの通りの名前に
由来しています。
今日は、の赤をグラスでいただきました。

On the right is  Slovakia red wine.
This is a classic red wine in  La PEKNIKOVA.
The name of La PEKNIKOVA comes from 
the name of a street in Slovakia.
Today, I had a glass of red on the left.



鹿肉
私達三人とも今日の肉料理は鹿肉を選びました。
この鹿は今まで食べた鹿の中で最も美味しかった!

Venison
All three of us chose venison for today's meat dish.
This venison was the most delicious venison I have ever eaten!


グラタン
グラタンはコースには含まれていません。
私がよく単品でグラタンを注文します。
今日のグラタンはシーフード。

Gratin
Gratin is not included in the course.
I often order gratin as a single item dish.
Today's gratin was seafood.


デザート
栗のムースのブリュレ。
以前も同様のものをいただきました。
これは以前のものよりも濃厚な味でした。

Dessert
Brulee of sweet chestnut mousse.
I have had a similar one before.
This was a richer taste than the previous one.


久しぶりにYと外食を共にし、その場がペクニコヴァでした。

幸福なひとときでした。

どうもありがとうございました。


We ate out with Y for the first time in a long time, and that was also in La PEKNIKOVA.

We had a happy time.

Thank you very much.

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